Koning en Jeugdkoning schieten 2017

NIEUWE KONING GILDE SINT JORIS EN SINT SEBASTIAAN

Op zondag 7 mei jl. heeft het Gilde Sint Joris en Sint Sebastiaan een nieuwe Koning gekregen. Eénmaal per 4 jaar strijden de gildeleden om deze titel en deze keer namen 4 schutters deel aan deze onderlinge strijd: Henk van den Broek, Rob Elings, Anthony Wehmeijer en Wilfried Michels. Het Gilde was ‘smorgens eerst aanwezig bij de St. Job viering in de St. Caeciliakerk te Enschot, samen met het Gilde van St. Hubertus, alwaar door Pastoor Van Eijk de houten vogels gezegend werden waarop later op de dag geschoten werd om de titel Koning en Jeugdkoning. Daarna trok het Gilde naar haar terrein aan de Laag Heukelomseweg 13 te Heukelom. Rond 13.30 uur werd begonnen met de rituelen voorafgaande aan het schieten, zoals het vrijen van de schietboom, het ontnemen van de koningsversierselen van de oude Koning, Piet Priems, en het lossen van de eerste schoten op de vogel door Pastoor Van Eijk, wethouder Verhoeven van de gemeente Oisterwijk en de oude Koning van het Gilde. Daarna mochten de vier schutters om beurten schieten op de houten vogel, in een volgorde door loting bepaald. Na het lossen van in totaal 121 schoten was Anthony Wehmeijer degene die het laatste stuk van de vogel omlaag schoot, en hij mag zich dan ook de komende vier jaren Koning van het Gilde Sint Joris en Sint Sebastiaan noemen. Voor Anthony Wehmeijer, sinds 1982 lid van dit Gilde, was dit inmiddels zijn 9e deelname aan het Koningschieten en eindelijk slaagde hij erin, op 76 jarige leeftijd, zichzelf tot Koning te schieten. Anthony is een actief lid van ons gilde als schutter, 22 jaar lang als deken-schrijver, maar ook als secretaris van de Bond Haaren e.o. en als secretaris van de Kringcommissie schieten van Kring Maasland. Anthony, proficiat!

Na het Koningschieten schoten onze jeugdleden Sander Bierens, Jeroen Bierens, Henri Michels en Iwan Michels om de titel Jeugdkoning. Ook zij schoten om beurten, door loting bepaald, op een houten vogel. Onze jeugd wist de strijd beduidend korter te houden. Na 67 schoten was het wederom Henri Michels die het laatste stuk omlaag schoot. Hij mag zich nu voor het 6e jaar op rij Jeugdkoning van het Gilde Sint Joris en Sint Sebastiaan noemen. Tot nu toe wist geen enkel ander jeugdlid hem van zijn troon te stoten. Volgend jaar weer een nieuwe kans! Henri, proficiat!

Rond de klok van 16.00 uur werden de nieuwe Koning en Jeugdkoning volgens vast ritueel ingehuldigd en kregen zijn hun versierselen omgehangen. Daarna werd door alle Gildeleden het glas geheven op hun nieuwe Koning en Jeugdkoning. Wij wensen de nieuwe Koning en de jeugdkoning veel succes en wijsheid bij de uitoefening van hun taken.