Koningschieten 2009

2.6

Foto: Ton Pullens

Op 17 mei was weer ons 4 jaarlijks koningschieten met als bijzonderheid dat er nu een keizer kan komen nl Harry Schellekens. Als hij weer koning schiet is hij keizer voor het leven.

Het koningschieten valt samen met de Sint Job viering in Enschot dus de kerk was helemaal vol met ons gilde en het gilde Hubertus uit Berkel en vele andere mensen. Tijdens de mis werden de koningsvogels gezegend door pastoor Pieter Scheepens. Nadat buiten de vendelgroet was gebracht werd onze koning en koningin met paard en wagen naar ons gildeterrein gebracht waar ze onthaalt werden met een erehaag van de gildebroeders en zusters. Na een broodje en koffie werd rond half 3 begonnen met het koningschieten.Aan het koningschieten deden mee v.l.n.r.:

Henk van den Broek
Anthony Wehmeyer
Noud van Vught
Appie Cruijssen
Harry Schellekens
Piet Priems
Jef van Rijzingen

 

2.7

Foto: Hans Sparidans

Na loting mocht Piet Priems beginnen nadat de kerkelijke en de wereldlijke overheid ieder 3 schoten op de vogel hadden gelost. Iedereen wenst vooral Harry veel geluk want het zou toch uniek zijn als hij keizer werd. Eerst ging de linkervleugel eraf. Toen na een aantal schoten ook de kop. Stuk na stuk werd eraf geschoten totdat Piet er een groot stuk afschoot meer als de helft was weg. Nu kwam Jef van Rijzingen , hij schiet er nog een stuk af na Jef komt Harry. Achterop schieten Harry werd geroepen ; achter op de blok en ja Harry schiet hem eraf. Hij is KEIZER. De eerste van ons gilde. Harry en Mien zijn dolgelukkig en nemen de felicitaties in ontvangst. In totaal is er 114 x op de vogel geschoten.                2.8Nu Harry keizer is moet er opnieuw voor koning geschoten worden. Dezelfde mensen doen als voorheen en Rob Elings schiet nu ook mee. Na loting mag Anthony beginnen nadat de boom is vrij geschoten door de kerkelijke en wereldlijke overheid. Ook nu is er weer een spannende strijd. De stukken vliegen eraf ook nu weer schiet Piet er een groot stuk af. Na Piet komt Noud, hij valt nog niet, nu Appie; hij aarzelt, kijkt nog eens goed waar hij hem moet raken en schiet; ja, hij valt. Appie is voor de 2e keer koning van ons gilde, zichtbaar geschrokken dat het gelukt is neemt hij de felicitaties in ontvangst. Eerst werd Harry gehuldigd. Het zilver voor de keizer zal later volgen. Officieel is hij nu eigenaar van al het gildezilver maar het gilde kan dit afkopen door de keizer een keizerschild te schenken. Hiervoor zal dus worden gezorgd daarna wordt Appie gehuldigd en het koningszilver omgehangen. Na de erewijn kijken we met z’n allen terug op een zeer geslaagde dag. We zijn een keizer en een nieuwe koning rijker.

kijk voor alle foto’s in het foto album: klik hier 

2.9

Foto: Ton Pullens