De Gild op zijn Best

Op de Kringdag van het Kwartier van Oirschot bij het 525 jaar jonge Sint Odulphusgilde uit Best was ons Gilde als gast genodigd om deel te nemen aan de festiviteiten en de diverse Gilde disciplines.

De feestelijke dag werd traditioneel geopend met een heilige Mis in de Odulphuskerk en werd voorgegaan door de oud-bisschop van Den Bosch Mgr. Anton Hurkmans, de Pastoor van Best Dré Brouwers en Priester Harold van Overbeek (Hakendover (B.) en Ommel). Ook de Commissaris van de Koning in Noord-Brabant Wim v.d. Donk was hierbij aanwezig.

Odulphus is overigens geboren ±775 te Verrebest, een gehucht onder Oirschot, het huidige Best en is de eerste Nederlandse Heilige van eigen bodem. Overleden en begraven te Utrecht in 865.

Na de Brabantse koffietafel was het tijd voor de erewijn aangeboden door het Gemeentebestuur. Daarna de optocht (met veel publiek) en de massale opmars waarna Wim v.d. Donk het woord nam en sprak:  “Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd het St.Odulphusgilde te eren met de Koninklijke legpenning als blijk van waardering voor hun eeuwenlange trouwe inzet voor de gemeenschap, alsmede voor het handhaven der aloude traditie in de beoefening van het schieten met de voetboog.”

Om 3 uur gingen de wedstrijden van start, waarbij onze A-klasse vendeliers Jeroen Bierens (1ste) en Sander Bierens (2de) de felbegeerde zilveren schildjes wisten te bemachtigen voor hun 10 minuten durende presentatie in het klassieke- (5min) en het acrobatische (5min) vendelen.

Bij het geweerschieten behaalde Sander Bierens de eerste prijs persoonlijk en ons viertal won als tweede ook nog een zilveren schildje. (schutters: onze jeugdkoning Henri Michels, Sander Bierens, Jeroen Bierens en Rob Elings).

De nieuwe jeugdvendeliers de gebroeders ’t Hoen oogstten alom lof bij het publiek en bewogen menig Gildehart. Onze jongste telg Paul ’t Hoen kreeg spontaan een wisselschild voor ons Gilde geschonken door onze nieuw voorzitter Jurgen Swinkels van Kring Maasland.

Op naar het volgende Gildetreffen.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.